fbpx

Kære Dagbog

Written by Mette

A

Published 27. oktober 2023

Woman writing diary

Jeg gjorde det, min søster gjorde det, mine veninder gjorde det – og du gjorde det med al sandsynlighed også, i hvert fald i en kort periode.. skrev dagbog altså.
Dengang handlede mine dagbog indlæg om de drenge jeg drømte om, de irriterende piger i min klasse og hvis jeg ikke husker helt galt så meget ofte om de ting jeg ønskede mig som jeg ikke havde og realistisk set nok aldrig ville få. Uanset hvad jeg skrev, så var dagbogsskriverier en fortrolig ven som ikke sladrede og som jeg brugte til refleksioner over mit “hårde” teenage liv. Jeg kan ikke huske hvor mange år jeg skrev dagbog, et par måske – men det røg i hvert fald på hylden igen indtil jeg her, måske 20 år senere, fik lyst til at prøve det igen, men denne gang med et lidt andet approach og af en helt anden grund.

Dagbog som voksen – kan man det??
Tjaaa – jeg kan i hvert fald og mit gæt er så kan du nok også, hvis du har lyst. Helt ærligt så startede jeg på dagbogsskriverier fordi jeg fik lyst til at se om det kunne hjælpe mig med at få kontrol over mine tanker. Når man blot sidder og tænker/reflekterer/bemærker sine tanker uden at skrive dem ned løber de hurtigt så vildt afsted, at man slet ikke kan følge med. Jeg oplevede at jeg aldrig nåede at tænke en tanke til ende, men det gør jeg når jeg skriver dem ned – fordi tempoet falder drastisk. Så nu har jeg faktisk tid til at tænke, reflektere og undre mig over hvad jeg tænker, hvorfor jeg handler og reagerer som jeg gør. Dagbogen bliver nemlig ikke længere brugt til drømme om alt det jeg ikke har – nej idag bruger jeg den til at få luft for mine følelser, fundere over hvorfor jeg tænker og handler som jeg gør og ikke mindst bliver den brugt til at notere ned hvilke ting, oplevelser, mennesker, begivenheder og andet som jeg sætter pris på. Det kan være helt store ting og helt små ting – mit livs kærlighed, en fremmede der smiler til mig på gaden, bare tæer i græs, god mad, en lang besked fra en veninde, at jeg har en velfungerende krop, duften af hjemmelavet muesli… og jeg kan blive ved 🙂

Nogle dage når jeg sætter mig ned med min dagbog, og det er bestemt ikke hver dag, snarere et par gange om måneden, så oplever jeg ofte at jeg har meget mere på hjertet end jeg egentlig troede. Uanset hvor meget eller hvor lidt der kommer ned på papiret så oplever jeg, at der falder nogle brikker på plads og der kommer lidt ro i tankemylderet og det er enhver skrivekrampe værd, for de kan sagtens snige sig ind hvis man har meget på hjertet.

Det fantastiske er jo også at der er ikke nogle form eller regler for hvad og hvordan du skal bruge din dagbog, måske du vil aflæsse en masse tænker, måske du vil bruge den til at notere hvad du er taknemmelig for, måske den skal bruges til positive målsætninger for dig selv eller noget helt fjerde. Du bestemmer.

Kan jeg ikke bare snakke med nogen om mine tanker?
JO – fuldstændig lige så tosset og meget som du vil det er helt op til dig, men min oplevelse er, at når jeg er alene med mine tanker og de ikke løber afsted med mig, så opnår jeg en anden selvrefleksion end hvis jeg lader venner og veninder komme med gode råd. Vi elsker allesammen at give gode råd til dem omkring os, ofte er de velmenende og kærlige – men det runger nogle gange lidt hult, derfor er jeg utrolig glad for at have fundet en måde at kombinere det på.

Tager det ikke lang tid?
Det tager lige præcis den tid du har lyst til at bruge på det, måske det koster 5 minutters mindre tid på sociale medier, men det er måske meget godt givet ud 🙂 Det kan også være du kan have din dagbog med i toget eller bussen så du kan udnytte tiden. Personligt foretrækker jeg dog at lave et lille ritual ud af det – et tidspunkt med ro, måske et lille lys, et stort glas vand eller en kom af din yndlingsthe. Men du bestemmer, det kan også være det eneste der kommer du har lyst til at skrive ned er en enkelt eller to ting som du har sat pris på.

Hvad siger videnskaben?
I takt med jeg selv fik en positiv oplevelse med at skrive mine tanker ned blev jeg lidt nysgerrig på om det mon bare var mig der oplevede ro – det kan jeg afsløre ikke er tilfældet.
Faktisk er der lavet utrolig mange studier omkring hvilke positive effekter det har på os. Du kan selv google lidt omkring, men jeg nævner et par her:
– håndtering af angst/depression
– reducere stress
– hjælper dig med at prioritere problemer og sætte ting i perspektiv
– en mulighed for positiv selv-bekræftelse (det kan være du finde dit eget lille mantra)
– skaber mulighed for at identificere negative tanker og handlingsmønstre

Jeg deler et link til en anden lille artikel her:
https://www.huffpost.com/entry/5-ways-keeping-a-journal_n_2671735?guccounter=1&guce_referrer=aHR0cHM6Ly93d3cuZ29vZ2xlLmRrLw&guce_referrer_sig=AQAAACzyrqbU23DvYPHiGTLTExsFeRQdAsBAkUVZF_eGsEgvSoPYgvjUUVSAzInzZpH-NGPnjsDberKv__0Ef3B7ZZa8GE0ge-nPBA6zNd3aucEhAv93v4QGMgsSpbhR0IwSo7w9ZozZsYOWDI_ydqYWXe7W2NCxny5Hetj8ddfqUtED

Jeg håber du har fået lyst til at skrive lidt og på den måde invitere lidt ro ind i dit sind – rigtig god fornøjelse.

You may also like..

Ingen resultater fundet

Siden du anmodede om kunne ikke findes. Prøv at præciser din søgning, eller brug navigationen ovenfor til at lokalisere indlægget.